Skip to main content

Frilanspoolen historia

Det började på Berghs 

där jag gick och tecknade på 70-talet parallellt med jobb som originalare på Nacka Offset. Lärde mig att producera med skalpell, pannå och gnuggisar. Efter jobbet gick jag från Saltsjöbanan genom Gamla Stan till Drottninggatan 14, där Berghs låg på den tiden. Sedan blev det grafisk form på Konstfack, som följdes av Carl-Fredrik Hultenheims Schoola Antiqua. Snygg typografi och noggrant gjorda original har alltid legat mig varmt om hjärtat!
 

Evas original & layout, mitt första företag, startade 1979. Hyrde ett rum på Norr Mälarstrand 38 i Stockholm. Jag var tjugofyra år och förväntansfull. Satt bland annat uthyrd hos Mercator och Young & Rubicam, vilket kändes stort och spännande. Har sedan arbetat som underkonsult till större aktörer inom branschen under hela min karriär, parallellt med att jag servat egna kunder.

Jag har lärt känna många duktiga kreatörer genom åren och började matcha ihop dem med kunder som behövde handplockad personal. Anställde den första 2005 i Göteborg. Nisse Eriksson kom in i företaget 2006, med teknisk och strategisk kunskap, och utvecklingen tog fart. Min roll förändrades från ensam formgivare till företagsledare. I en gammal butikslokal på Allmänna vägen, Göteborg, drev vi produktionsbyrå där de anställda fick arbeta mellan uthyrningarna 2008-2011. Branschfolket tittade gärna förbi. Nätverket växte medan vi drack kaffe, intervjuade nya förmågor.

2010 bytte vi namn till Frilanspoolen i Sverige AB. Håller mig á jour med den tekniska utvecklingen genom dagligt arbete i Creative Suite. Utmaningen är att snabbt och effektivt möta branschens behov av personal med rätt kompetens. Ett intensivt och mycket krävande arbete, som aldrig blir långtråkigt!
Eva Erikssongrundare och företagsledare