Skip to main content

Frilanspoolen historia

Det började på Berghs 

Började som originalare på Nacka Offset 1974. Där lärde jag mig att producera original med skalpell, pannå, gnuggisar och brödtext skriven med maskin på baryt-ark. Efter jobbet gick jag till Drottninggatan 14, där Berghs låg på den tiden. Efter ett par år på Berghs blev det kvällskurs i grafisk form på Konstfack, som följdes av typografikursen Carl-Fredrik Hultenheims Schoola Antiqua. Snygg typografi och noggrant gjorda original har alltid legat mig varmt om hjärtat.
 

2019 firade jag 40 år som företagare. Evas original & layout startades i Stockholm sommaren 1979. Jag var tjugofyra år och förväntansfull. Satt uthyrd hos Mercator och Young & Rubicam, vilket kändes stort och spännande. Varvade med egna direktkunder - en perfekt modell.

Jag har lärt känna många duktiga kreatörer genom åren och började matcha ihop dem med kunder som behövde handplockad personal. Anställde den första 2005 i Göteborg. Nisse Eriksson kom in i företaget 2006 med teknisk och strategisk kunskap, och utvecklingen tog fart. Min roll förändrades från ensam formgivare till företagsledare. I en gammal butikslokal på Allmänna vägen i Göteborg drev vi produktionsbyrå 2008-2011, där de anställda fick arbeta mellan uthyrningarna. Branschfolket tittade gärna förbi och nätverket växte medan vi drack kaffe och intervjuade.

2010 bytte vi namn till Frilanspoolen i Sverige AB och verksamheten är nu enbart inriktad på uthyrning av frilansare som arbetar på plats hos kund, medan jag sköter matchning och all admin runtomkring. Utmaningen är att snabbt och effektivt möta branschens behov av personal med rätt kompetens. Intensivt och mycket krävande, men aldrig långtråkigt!
Eva Erikssongrundare och företagsledare